Sulu Yangın Söndürme Sistemleri – Hidrant Hattı

Ana sayfa > Hizmetlerimiz > Yangın Söndürme Sistemleri > Sulu Yangın Söndürme Sistemleri – Hidrant Hattı

Yangınla mücadele sisteminin en önemli parçalarından biri olan hidrant sistemi, yangından korunmada en temel söndürme ajanı olan suyu, alanın her tarafına ileten şebekedir. Sistemin amacı; yangın tehlikesi anında, ilk müdahalede söndürülemeyen yangınlara dışarıdan müdahale edebilmek, yangın mahallinin dış yüzeyini soğutmak, yangının çevreye taşmasını önlemektir. Yangın mahalline gelen itfaiye gruplarına su takviyesi yapması bu sistemin ana görevidir.

Yangın esnasında bina dışına belirli aralıklarla yerleştirilen hidrantlarla itfaiye araçlarına su takviyesi yapılır veya direkt hortum da bağlanılarak yangına müdahale edilebilir. Hidrant hatları, yangın su deposuna bağlı yangın pompalarından çekilecek sabit yangın boru hattından beslenir. Yangın esnasında itfaiye araçlarının kolaylıkla ulaşabileceği ve bağlantı yapabileceği noktalara konulmalıdır. Normal şartlarda korunan binalara uzaklıkları ortalama 5 ile 15 mt kadardır.



Uygulama Alanları

• Büyük fabrikalar
• Tehlikeli atölye ve işletmeler
• Yangın riski çok yüksek alanlar
• Akaryakıt depolama ve üretim tesisleri
• Alışveriş merkezleri

İmar planlama alanı 5000m²’den büyük olan ve içerisinde her türlü kullanım alanı bulunan yerleşim alanlarında dış yangın hidrant sistemi yapılması şarttır. Hidrantlar arası uzaklık; tehlike seviyesi çok yüksek bölgelerde 50mt, tehlike bölgesi yüksek olan bölgelerde 100mt, orta tehlikeli bölgelerde 125mt ve tehlike seviyesi düşük bölgelerde 150mt olarak alınır.